Katsojaopas

Kilpailupaikalle kannattaa tulla viimeistään klo 13.00 jolloin ensimmäiset lähdöt alkavat. Kioskista maukasta evästä käteisellä tai mobile payllä ja kohti katsomoa.

Miten kilpailu etenee?

Kaikki kilpailijat ajavat 3 alkuerää joita kutsutaan motoiksi, moto 1-3. Jokainen ajaja saa lähdöstään sijoituspisteitä, ajalla ei ole tässä lajissa mitään merkitystä. 

Kolmen moton jälkeen jatko riippuu sarjan osallistujamäärästä:

  • Sarjassa on 8 tai vähemmän osallistujia, silloin ajetaan neljäs moto, eli kilpailun voittaa joka on kerännyt parhaat sijoistuspisteet neljästä lähdöstä.
  • Sarjassa on 9 – 16 kilpailijaa, silloin kilpailijat ajavat A ja B finaalit joihin pääsee moto 1 – 3 sijoituspisteiden mukaan. Ensimmäinen A finaalin maalissa on kilpailun voittaja. 
  • Sarjassa on yli 16 kilpailijaa, silloin välieriin pääsee 16 parasta, ja välieräajoista sitten edelleen A ja B finaaleihin.

Sarjoja joissa vähän osallistujia niin saatetaan yhdistää niin että ne ajetaan samassa lähdössä toisen sarjan kanssa.

Mitä kannattaa seurata?

Kumpujen ylityksissä ei ole yhtä oikeaa tekniikkaa, ja sama kuljettaja saattaa ajaa toisen kummun eri tekniikalla kuin toisen. Tässä muutama perustekniikka:

  • Pumppaamiseksi kutsutaan ajamista kun kumpikin pyörä pidetään maassa kiinni koko ajan.
  • Manuttamiseksi kutsutaan kumpujen välin ajamista niin että keula pysyy ilmassa mutta takarengas pidetään tai pyritään pitämään maassa kiinni. Tekniikassa tavallaan pumpataan pelkän takarenkaan varassa.
  • Hyppääminen on kolmas perustekniikka.

Kilpailijat miettivät parhaita ajotyylejä kuhunkin kumpuun lämmittelyssä joka alkaa klo 12.00. Kilpailupaikalle saapumisen voikin ajoittaa jo lämmittelyyn jolloin näkee eri tekniikoita sekä monesti pääsee näkemään taitavaa teknistä leikittelyä monelta kuskilta.